M109 Rider Forums banner
1 - 20 of 30 Posts

·
Registered
Joined
·
145 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Dealer says I need a Secondary Throttle Valve= $1200 and a new wiring harness =$670. WTF is a Secondary Throttle Valve and where can I get one cheaper than through Suzdooky?
 

·
Registered
Joined
·
497 Posts
well your intake and fuel system does use a primary and 2ndary throttle valve. But havnt heard of to many going bad. Did they give you a reason why it and the wireing harness are needed???
 

·
Registered
Joined
·
2,185 Posts
Dealer says I need a Secondary Throttle Valve= $1200 and a new wiring harness =$670. WTF is a Secondary Throttle Valve and where can I get one cheaper than through Suzdooky?
what is your bike doing? the secondary throttle valve is just a butterfly ( throtlle plate) and you can not service it so you have to replace your whole throttle boddy as for the harness maybe you have to update for the new throttle body (differant plug ins)
 

·
Registered
Joined
·
3,080 Posts
what is your bike doing? the secondary throttle valve is just a butterfly ( throtlle plate) and you can not service it so you have to replace your whole throttle boddy as for the harness maybe you have to update for the new throttle body (differant plug ins)
I think he means the STVA... If that is the case, I had a friend replace his, and it ended up being a malfunction in the SET! He still has stock pipes, I bet his SET cables need adjusted, and the codes cleared... It has worked 4 out of 4 tmes so far when dealer stated STVA!
 

·
Registered
Joined
·
2,185 Posts
I think he means the STVA... If that is the case, I had a friend replace his, and it ended up being a malfunction in the SET! He still has stock pipes, I bet his SET cables need adjusted, and the codes cleared... It has worked 4 out of 4 tmes so far when dealer stated STVA!
OOO never thought of that I`ll file that away and try to remember!! :joke:
 

·
Registered
Joined
·
145 Posts
Discussion Starter · #12 ·

·
Registered
Joined
·
3,080 Posts
Got it thanks big guy!! :2cool:
No problem!:bigthumbsup: Basically, his bike is in limp mode. Sometimes it throws a FI light, sometimes it doesn't. If he clears the code, and adjusts, or removes SET valve, and disables it on the ECU, I'm almost positive it will go right back to normal.

Total cost......$0 and 2 Miller Lite's!
 

·
Registered
Joined
·
396 Posts
I think he means the STVA... If that is the case, I had a friend replace his, and it ended up being a malfunction in the SET! He still has stock pipes, I bet his SET cables need adjusted, and the codes cleared... It has worked 4 out of 4 tmes so far when dealer stated STVA!
:agree:

Had a personal experience with the same symptoms. The code indicated a bad STVA but dealer adjusted the SET cables and cleared the codes from the ECU which were putting the bike in a self protection "Limp" mode.
350 miles later and all seems well.....new plugs didn't hurt either :D
 

·
Registered
Joined
·
3,080 Posts
:agree:

Had a personal experience with the same symptoms. The code indicated a bad STVA but dealer adjusted the SET cables and cleared the codes from the ECU which were putting the bike in a self protection "Limp" mode.
350 miles later and all seems well.....new plugs didn't hurt either :D
And this is the friend I was referring to!:bigthumbsup: Hi Tony!
 
1 - 20 of 30 Posts
Top